Sökmotoroptimering

HTTPS är en rankningsfaktor

Säkerheten är en topp prioritet för Google. Dom har investerat massor för att vara säkra på att deras tjänster använder sig av absolut ledande säkerhet som stark HTTPS-kryptering som standard. Med det menar man att människor som använder exempelvis sökfuntionerna, Gmail och Google Drive automatiskt har en säker uppkoppling mot Google.

Förutom för sina egna tjänster arbetar dom med att göra Internet mer säkert generellt. En stor av det är att försäkra sig att hemsidorna som människor besöker från Google skall bli lika säkra. Som exempel har dom skapat resurser som hjälper webmasters att förebygga och ordna säkerheten för sina hemsidor.

Dom vill till och med gå ännu längre. På Google I/O för några månader sedan kallade dom en föreläsning för “HTTPS everywhere” på webben.

Dom ser också att fler och fler hemsidor anammar HTTPS-protokollet.(även känt som HTTP genom TLS eller Transport Layer Security) på sina hemsidor vilket är uppmuntrande.

Av den anledningen så har dom under de senaste månaderna utfört tester på siter som är säkra och har krypterad uppkoppling som en signal i sina algoritmer för rankning. Dom har uppenbarligen sett positiva resultat sedan dom började använda HTTPS som en rankningssignal. Som det är i dagsläget är det en “mjukare” signal som påverkar mindre är 1% av de globala sökningarna och är av mindre vikt än andra signaler som högkvalitativt innehåll. De behöver ju samtidigt ge företag och webmasters en chans att byta till HTTPS. Men, över tid kommer dom säkerligen att bestämma sig för hur viktig algoritmen kommer att bli. Dom uppmanar alla websiteägare att byta från HTTP till HTTPS så att alla kan känna sig säkra på webben.


HTTPS säkerhet

Under de kommande veckorna kommer dom att publicera en detaljerad guide i sitt hjälpcenter hur man gör TSL-konverteringen enklare och så man undviker vanliga misstag.  Här kommer några grundläggande tips att starta med:

  • Bestäm vilket certifikat ni behöver: singel, multi-domän, eller wildcard certifikat
  • Användande av 2048-bitars nyckelcertifikat
  • Användande av relativa URL’er (sökvägar i koden utan ex: http://mindomän.se/katalog/ eller sida utan istället endast /katalog/) eftersom sökvägarna ändras
  • Se på deras Site move article för mer guidelines över hur man går tillväga
  • Att inte blockera HTTPS: i robots.txt
  • Tillåtelse att indexera sidorna för sökmotorer. Undvik noindex robots meta taggen och se över robots.txt.

Om er hemsida redan har HTTPS kan du testa säkerhetsnivån och konfigurationen på Qualys Lab tool. Om du är nyfiken på TLS och din hemsidas prestanda så se på Is TLS fast yet?.

Vi hoppas att det kommer att bli många fler HTTPS hemsidor i framtiden, låt webben bli säkrare!

Se presentationen av “HTTPS everywhere” här nedan:


hans-sandblom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Sandblom Google+

Du kanske också gillar...